DX-ing på 27 MHz

Vad är DX-ing

Eftersom 27 MHz ligger inom ramen för kortvåg, blir det av och till så kallade ”konditioner” eller ”skip”. Detta innebär att radiosignalerna, istället för att försvinna ut i rymden, studsar på skikt i jonosfären, och som en följd av detta kan man då få kontakt med mycket avlägsna stationer. Detta sägs bero på antalet solfläckar, vid ett maximun blir det extrema konditioner, och vid ett minimun nästan ingenting. Detta varierar i cykler om 11 år, och senaste maximun inträffade år 2002.
Vad innebär då detta ? Det innebär att utländska stationer ibland går in lika bra som lokala stationer, du kan tex höra Italienare som går in lika bra som grannen. Passning kan ibland bli omöjlig då signaler bryter igenom brusspärren och om två stationer ”går i varandra” ger det nästan alltid en oläsbar signal. Men ! Detta kan också utnyttjas genom att använda ”skippen” till att prata med andra länder och det är detta som kallas DX:ing. Då behöver man oftast en radio med SSB (singel side band) men ibland kan även AM eller tom FM användas. AM, FM och SSB läser du mer om i Radio-delen. Den internationella anropsfrekvensen för DX är 27.555 MHz USB, vilket ligger utanför det vanliga PR-radiobandet. Det finns dock så kallade Export-radios att köpa som täcker dessa frekvenser. Du läser mer om detta när du kommer till Radio-delen.

Språket är till 99% Engelska, så du bör lära dig det Engelska bokstaveringsalfabetet, vilket finns på längre fram på mina sidor. Tider anges i klockslag UTC, vilket är -1 timme för oss i Sverige (-2 timmar när vi har sommar tid). Dessutom kan du inte använda vilken anropssignal som helst. Anropssignalen SKALL vara uppbyggd på följande sätt: 21 ASA 093 Detta är min anropssignal för DX. 21 är prefixet för Sverige, ASA är namnet på min radioklubb, och 093 är mitt klubbnummer. Du kan gå med i en klubb och bli tilldelad en anropssignal, eller bygga din egen signal med till exempel din initialer.

Dock måste du se upp så att anropssignalen inte redan finns. Enklast är att bli medlem i en radioklubb, det flesta klubbar är kostnadsfria att vara medlem i. Mer om prefix läser du under, just det, prefix. Tänk också på att uppträda väldigt korrekt, för många är detta en mycket seriös hobby, och en hel del är även radioamatörer. Efter ett QSO med någon på DX brukar QSL-kort skickas åt båda håll. QSL(betyder ”Jag kvitterar”)-kort kan du få tag i via din klubb. Eller så gör du ett eget. På QSL-korten brukar uppgifter om datum, tid, frekvens, signalstyrkor, anropssignaler, mm, finnas.

KÄLLA Carl-Mikael/SAØAZS

2 Responses to “DX-ing på 27 MHz”

 1. Tack för en bra och tydlig förklaring av Dx’ing. Jag är en återfalls radio knutte, för 30 år sedan så var HyGain 5 radion som alla ville ha men det är klart att det finns mer förfinade apparater i dag.
  Jag kör på en ny Dx.5000 V.5 och en Sirio Gain Master antenn.

  Anrop. ”21 Alfa Kilo 175 Halmstad/Sweden”

  Mvh.

  Anders K.

 2. Tack för er bra webbsida med massor av bra info.
  Är oxå jag en återfalls radiot, körde oxå jag hygain 5 på 70-80talet nu är det kul med fler kanaler att lyssna på. Kör Dx.5000.v5 och Midland 8001dx, sirio gain mster ant och sirio mobil ant.

  signal 21EA1 qth öland
  op name Eric

Leave a Reply

Powered By Wordpress - Theme Provided By Wordpress Theme - technical college online